Nuffnang

Rabu, 13 Jun 2012

Hukum Nun Mati / Nun Sakinah dan Tanwin Part 1 : Izhar Halqi

Nun Mati and Tanwin



  Assalamualaikum kepada semua.. Rasanya dah setahun kot tak update blog neh..Maaflah, tak berapa ada masa nak mengadap pc..:-) Eh, yang aku sebok mintak maaf ni..macam ada ramai follower pulak kan..huhu..:-).. Oklah, post kali ni saya nak menerangkan sedikit hukum tajwid dalam bab Nun Mati/Nun Sukun dan Tanwin .Rasanya bab ni tak asing kan? Selalu dgr..Betul tak? Memang hukum Nun mati dan Tanwin ni la diantara yang paling selalu kita akan jumpa dalam al-quran. Dalam Surah Al-fatihah je pon kita dah boleh jumpe..:-)

 Baik, yang pertama sekali..Dalam bab Nun mati dan Tanwin ni ada 4 hukum..Ok, jom kite tgk..


1) Izhar Halqi

2) Ikhfa' Haqiqi
3) Iqlab
4) Idgham

  Ok, nampak kan?.. Ingat k..cuma ada 4 hukum je dalam bab ni..ok, lepas ni saya akan terangkan dgn lebih lanjut lagi tentang keempat2 hukum td..



1) Izhar Halqi : 


Huruf - huruf Izhar Halqi =  ح خ غ ع ه أ 


Maksud Izhar -  Jelas dan Nyata

Cara Bacaan - (Jelas dan nyata) , Ok, saya biase dpt soalan macam ni > "Bacaan Izhar Halqi ni jelas dan nyata..Tp, apa bende yang nak kena baca jelas dan nyatanye ??" Ha..salu sgtla dengar soalan ni..So, sebelum saya dpt lagi soalan mcm ni..Lebih bek saya jawab dulu..:-) Emm..Ok baik, sebelum saya jawab soalan ni..jom kita baca dulu lagi sikit penerangan Izhar Halqi neh.. Sabar k..:-)


Keadaan Berlaku - Izhar Halqi berlaku apabila Nun Mati / Tanwin Bertemu dgn huruf-huruf Izhar Halqi yg 6  (Tgk kat atas) 


Contoh - Untuk contoh Izhar halqi, Errmm.. kebetulan pc yang saya guna skrg neh tak ada pulak tulisan arab..:-) Tp, takpe..saya dah amek contoh die dekat blog neh (Bagi kredit sikit k ;-) )>>> Tupipurak.blogspot.com 






  Ok..Boleh nampak kan contoh kat atas ni??  Contoh pada barisan pertama tu adalah contoh daripada pertemuan Nun mati dgn huruf-huruf Izhar halqi dan contoh pada barisan kedua tu pulak adalah daripada pertemuan Tanwin dengan huruf-huruf Izhar Halqi..Boleh paham?? Kalau paham bagus..kalau tak paham..jom sambung lagi kat bawah..:-)


  Dalam gambar kat atas td..kalau perasan ade tulisan yang warne merah and ade yang warne hitam, kan? Ok, yang warne merah tu la kat mane berlakunya Izhar Halqi..Ok, berbalik kepada soalan lazim td..sambung kt bawah!


  Untuk jawapan soalan lazim tu senang je..Rasenya ada yang dah paham pon kan?? Harap mcm tu la! Ok, apa yang perlu di baca dgn jelas dan nyata tu? Senang je.. Suara/Bunyi Nun Mati dgn Tanwin tu la yang kena dibace jelas (jgn dengung siket pon! kalau "man" jgn plak bace "mang" kalau "an" jgn plak bace "ang" dan sebagainye)..Tgk kat gmbr contoh tu..tulisan yang warne merah tulah kat mana berlakunya Izhar Halqi..So, bacaan pada tulisan yang warne merah tu MESTI dibaca dengan jelas! OK? Memang agak payah kalau nak belajar dgn membaca je tanpe guru..:-)  


  So, saranan saya..tolong belajar dgn guru! Ok..Saya akan sambung lagi 3 hukum pada post yg akan datang k..(Harap takla kena tunggu lg setahun baru nk update lagi 3 hukum tu ye..hehe..)


  Harap post saya ni dapatla memberi sedikit manfaat kepada anda..Salam.. :-)



1 ulasan: